"Ақмола облысы білім басқармасының Атбасар ауданы бойынша білім бөлімі Мариновка ауылының №2 жалпы орта білім беретін мектебі КММ
Коммунальное государственное учреждение "Общеобразовательная школа №2 села Мариновка отдела образования по Атбасарскому району управления образования Акмолинской области"

СоцСети

https://instagram.com/marinovka_2_zhbbm?igshid=4f3le0l0q03o

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100033165910628

 

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Тамақтану сапасының мониторингі жөніндегі комиссияның жұмысы

Мемлекеттік орта білім беру ұйымдарында, мектептен тыс қосымша білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру, сондай-ақ мемлекеттік мектепке дейінгі ұйымдарда, жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында, техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу қағидаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2018 жылғы 31 қазандағы № 598 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2018 жылғы 14 желтоқсанда № 17948 болып тіркелді.

       Ескерту. Бұйрықтың тақырыбы жаңа редакцияда – ҚР Білім және ғылым министрінің 24.05.2021 № 231 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.

       "Білім туралы" Қазақстан Республикасы Заңының 5-бабының 4) тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:

      Ескерту. Кіріспе жаңа редакцияда – ҚР Оқу-ағарту министрінің 31.07.2023 № 236 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.
 

       1. Қоса беріліп отырған Мемлекеттік орта білім беру ұйымдарында, мектептен тыс қосымша білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру, сондай-ақ мемлекеттік мектепке дейінгі ұйымдарда, жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында, техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу қағидалары бекітілсін.

      Ескерту. 1-тармақ жаңа редакцияда – ҚР Білім және ғылым министрінің 24.05.2021 № 231 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бұйрығымен.
 

      2) "Орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру және мектепке дейінгі білім беру ұйымдарында, жетім балалар мен ата-аналарының қамқорлығынсыз қалған балаларға білім беру ұйымдарында тәрбиеленуші және білім алушы балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарлар сатып алу қағидаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің міндетін атқарушының 2015 жылғы 31 желтоқсандағы № 717 бұйрығына өзгерістер енгізу туралы" Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің міндетін атқарушының 2017 жылғы 22 ақпандағы № 76 бұйрығы (нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 14956 болып тіркелген, 2017 жылғы 21 сәуірде Қазақстан Республикасы нормативтік құқықтық актілерінің "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесінде жарияланған).

      3. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің Балалардың құқықтарын қорғау комитеті Қазақстан Республикасының заңнамасында белгіленген тәртіппен:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;

      2) осы бұйрық мемлекеттік тіркелген күннен бастап күнтізбелік он күн ішінде оның қазақ және орыс тілдеріндегі электронды түрдегі көшірмесін ресми жариялау және Қазақстан Республикасының нормативтік құқықтық актілерінің эталондық бақылау банкіне енгізу үшін "Республикалық құқықтық ақпарат орталығы" шаруашылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорнына жолдауды;

      3) осы бұйрық ресми жарияланғаннан кейін оны Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің интернет-ресурсында орналастыруды;

      4) осы бұйрық мемлекеттік тіркеуден өткеннен кейін он жұмыс күні ішінде Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің Заң қызметі департаментіне осы тармақтың 1), 2) және 3) тармақшаларында көзделген іс-шаралардың орындалуы туралы мәліметтерді ұсынуды қамтамасыз етсін.

      4. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасының Білім және ғылым вице-министрі Б.А. Асыловаға жүктелсін.

      5. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

3-параграф. Мемлекеттік орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру үшін жағдайларды қамтамасыз ету

      103. Тамақтануды ұйымдастыру кезінде халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы нормативтік құқықтық актілерге сәйкес тамақтанудың тиісті жағдайлары қамтамасыз етіледі.

      104. Асхананың және (немесе) буфеттің жұмыс уақыты оқу процесі аяқталғанға дейін бір сағат бұрын аяқталады.

      105. Білім беруді басқару органдары және орта білім беру ұйымдары интернет-ресурста білім алушылардың мектеп асханасында тамақтануы туралы ата-аналарға ақпарат беру үшін функционалдылықты көздейтін, оның ішінде перспективалық мәзірді, жұмыс жоспарын, тамақтану сапасының мониторингі жөніндегі комиссиялардың актілерін көрсете отырып, "Мектептік тамақтандыру" айдарын құрады.

      Орта білім беру ұйымдары білім алушылардың тамақтануын ұйымдастыру бойынша интернет-ресурстағы "Мектептік тамақтандыру" айдарында күнделікті ақпаратты орналастыруды қамтамасыз етеді (тағамдардың фотосуреттері, бағалары қоса берілген күнделікті мәзір).

      106. Орта білім беру ұйымының басшысы білім беруді басқару органы бекіткен перспективалық мәзірге сәйкес күн сайын тамақтардың алдағы күнге шығуын көрсете отырып, ас мәзірін бекітеді және оны асханаға және білім алушылардың ата-аналары немесе заңды өкілдері үшін қолжетімді жерге орналастырады.

       Перспективалық мәзір "Әлеуметтік көмек көрсетілетін азаматтарға әлеуметтік көмектің мөлшерін, көздерін, түрлерін және оны беру қағидаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2012 жылғы 12 наурыздағы № 320 қаулысына, "Қоғамдық тамақтану объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидаларын бекіту туралы Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2022 жылғы 17 ақпандағы № ҚР ДСМ-16 (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 26866 болып тіркелген), "Денсаулық сақтау және білім беру ұйымдарында тамақтану стандарттарын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2020 жылғы 21 желтоқсандағы № ҚР ДСМ-302/2020 (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 21857 болып тіркелген), "Тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2016 жылғы 9 желтоқсандағы № 503 (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 14674 болып тіркелген) бұйрықтарына және білім алушылардың жас ерекшеліктеріне, тамақтану объектісінің түрін, үй-жайлардың жиынтығы және тоңазытқыш және технологиялық жабдықтармен жарақтандыруды, сондай-ақ өңірде өндірілетін отандық өнімдердің ұлттық дәстүрлері мен ассортиментін, дұрыс тамақтану рационын қалыптастыруды ескере отырып, тамақтанудың заттай нормаларына сәйкес әзірленеді.

      107. Қызметті жеткізуші ай сайын орта білім беру ұйымының басшысына өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттарды қоса бере отырып, білім алушылар үшін пайдаланылатын тамақ өнімдерінің тізбесі туралы мәліметтерді ұсынады.

      Тағамдарды, буфет өнімдерін, сусындарды, шөлмектегі суды өткізу конкурстық құжаттаманың техникалық тапсырмасына сәйкес жүзеге асырылады.

       108. Білім беруді басқару органы, білім беру ұйымы Қазақстан Республикасы Оқу-ағарту министрінің 2022 жылғы 14 қарашадағы № 456 бұйрығымен бекітілген (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 30534 болып тіркелген) білім беру саласындағы ақпараттандыру объектілеріне қойылатын ең төменгі талаптарға сәйкес тіркеу және есептілік функциясы бар аппараттық-бағдарламалық кешен арқылы тегін тамақпен қамтылған білім алушыларды есепке алуды жүзеге асырады.

      Білім беру ұйымдарында білім алушыларға өзімен бірге әкелінген тамақты ішу үшін қажетті жағдайлар жасалады.

      109. Орта білім беру ұйымдарында қамқоршылық кеңесі, ата-аналар комитеті, мектеп әкімшілігі өкілдерінің, білім беру ұйымының медициналық пунктінің медицина қызметкерінің қатысуымен тамақтану сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия құрылады. Комиссияның төрағасы орта білім беру ұйымының басшысы болып табылады.

      110. Комиссияның міндеттеріне келіп түсетін тамақ өнімдерінің сапасына, дайындалған тағамдардың сапасына, технологиялық жабдықтардың болуына және жарамдылығына, азық-түліктерді, дайын тағамдарды сақтау, жеткізу мерзімдері мен шарттарының сақталуына, балалардың нақты тамақтану рационының күнделікті, перспективалық ас мәзіріне сәйкестігіне, асхананың санитарлық жағдайына мониторинг жүргізу кіреді.

      111. Комиссия жұмысының қорытындылары ай сайын кейіннен оларды білім беру ұйымының педагогикалық кеңесінде қарау және орта білім беру ұйымының интернет-ресурсында орналастыру үшін ақпарат түрінде ресімделеді.

      112. Білім беруді басқару органдары жанында жұмыс істейтін тамақтану сапасын бақылау жөніндегі ведомствоаралық сараптамалық топтар тамақтану сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссиялардың қызметіне жүйелі мониторинг жүргізеді және оқушылардың тамақтануын тиімді ұйымдастыру бойынша шаралар қабылдайды.

      113. Тамақтану сапасының мониторингі жөніндегі комиссияның функциялары кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыратын жеке тұлғаларды немесе заңды тұлғаларды тарту арқылы да жүзеге асырылады. Осы шешім қабылданған жағдайда білім беру ұйымы, қызметті жеткізуші жоғарыда көрсетілген функцияларды жүзеге асыру үшін кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыратын жеке тұлғаларға немесе заңды тұлғаларға рұқсат береді.

 

Тамақтану сапасының мониторингі жөніндегі комиссия туралы ЕРЕЖЕЛЕР

«Мариновка ауылының № 2 жалпы білім беретін мектебі» КММ

1. Жалпы ережелер

1.1 Комиссиясы оқу жылының басында мектеп директорының бұйрығымен құрылады.

1.2. Комиссиясы органолептикалық әдіспен дайын өнімнің жақсы сапасын бақылайды.

1.3. Дайын бұйымдарды жеткізу тек іріктеме алынғаннан кейін ғана жүзеге асырылады және дайын ыдыстарды бағалау нәтижелері жазылады және олардың рұқсаттары некеге тіркеу журналында беріледі. Журналда сонымен қатар сыртқы түрі, түсі, иісі, текстурасы, қаттылығы, сығындысы және т.б. сияқты көрсеткіштерге назар аудара отырып, рационға емес, әр тағамның үлгісінің нәтижесін атап өту керек.

1.4. Тамақ өнімдерін сенсорлық бағалауды жүргізетін адамдар осы талдауды жүргізу әдісімен таныс болуы керек.

2. Тамақты органолептикалық бағалау әдісі

2.1. Органолептикалық бағалау тамақ үлгілерін сыртқы тексеруден басталады. Тексеру күндізгі уақытта жақсы жүргізіледі. Емтихан тағамның көрінісін, оның түсін анықтайды.

2.2. Тамақтың иісімен анықталады. Иісі шағылысқан тыныс жолымен анықталады. Эпитеттерді пайдаланатын иіске қатысты: таза, балғын, хош иісті, дәмді, сүт қышқылы, шірік, жемшөп, батпақты, лас. Ерекше иісі тағайындалады: майшабақ, сарымсақ, жалбыз, ваниль, мұнай өнімдері және т.б.

2.3. Тамақтың дәмі, иіс сияқты, оның тән температурасында орнатылуы керек.

2.4. Үлгі алу кезінде кейбір сақтық шараларын ұстану керек: шикізаттан тек шикізат пайдаланылғандар ғана іріктеледі, жағымсыз иіс ретінде ыдырау белгілері пайда болған кезде дәмдік сынақ жүргізілмейді, сондай-ақ, бұл өнім тағамдық уланудың себебі болғанына күмән туындаған жағдайда.

3. Алғашқы курстарды органолептикалық бағалау

3.1. Органолептикалық зерттеу үшін бірінші тағам қазандығында мұқият араластырылып, пластинадағы аз мөлшерде қабылданады. Оны дайындау технологиясына сәйкес бағалануы мүмкін ыдыстың сыртқы түрі мен түсіне назар аударыңыз. Шикізатты өңдеудің сапасына назар аудару қажет: көкөністерді мұқият тазалау, қоспалардың болуы және ластануы.

3.2. Сорпа мен борщтың көрінісін бағалағанда, пісіру процесінде оны сақтайтын көкөністер мен басқа компоненттердің кескінін тексеріңіз (көгертілген, көкөністер мен басқа да өнімдерді пісіруге болмайды).

3.3. Сенсорлық бағалауда сорпа мен сорпалардың, әсіресе ет пен балықтан жасалған өнімдердің ашықтығына назар аударылады. Нашар сапалы ет пен балық турбулентті сорпаларды шығарады, майлы тамшылар мұқият дисперсті түрде көрінеді және бетінде майлы кинопленкаларды пайда етпейді.

3.4. Пюре сорпаларын тексергенде үлгіні қалыңдығынан жұқа ағынға құйып, қалыңдығын, дәйектілігі мен дәнекерленген бөлшектердің болуын ескере отырып, табаққа салыңыз. Суп-пюре сұйықтықтың бетіне пиллингсіз массасы бойынша біркелкі болуы керек.

3.5. Дәмі мен иісін анықтағанда, тағамның дәмі бар ма, қандай да бір шетелдік дәм мен иіс бар ма, баяу, қышқылдықты, тұзды тұздылықты және жаңа дайындалған тағамның үстінен тұзсыздандыратындығын анықтайды. Толтырған кезде және мөлдір сорпаларда, алдымен хош иіс пен дәмге назар аударып, сұйық бөлікті қолданыңыз. Егер бірінші тағам қаймақ болса, алдымен қаймақсыз көріңіз.

3.6. Шикі және өртеніп кеткен ұн, тамақ пісірілмеген немесе қатты қорытылған тағамдармен, қайнатылған ұнның түйірлері, өткір қышқылдығы, артық тұздануы және т.б. рұқсат етілмейді.

Екінші курстарды органолептикалық бағалау

4.1. Бүйір тағам мен тұздықта қызмет ететін ыдыс-аяқтарда барлық компоненттер бөлек бағаланады. Әйнек ыдыстарын бағалау (гуляш, шұжық) жалпы алғанда берілген.

4.2. Құс еті жұмсақ, шырынды және сүйектен оңай бөлінуі керек.

4.3. Дәнді, ұн немесе өсімдік тағамдары болған кезде олардың дәйектілігі тексеріледі. Ұсақ түйіршіктерде жақсы шөбіген дәндер бір-бірінен бөлінуі керек. Бөтелке табақшаға жұқа қабатымен үлестіріп, ондағы үзіліссіз дәндер, қоспалар, түйірлердің болуын тексеріңіз. Ботқа консервациялауды бағалаған кезде ол жоспарланған мәзірмен салыстырылады, бұл төлемнің төмендетілуін анықтауға мүмкіндік береді.

4.4. Паста макароны, егер дәнекерленген болса, бір-бірінен жабыспайтын, жоңышқа немесе қасықтың шетінен ілініп, бір-бірінен жұмсақ әрі жеңіл болуы керек. Дәнді дақылдар мен қытырлақ қайнатылғаннан кейін пішінін сақтайды.

4.5. Өсімдік тағамдарын бағалау кезінде көкөністер мен картопты тазалау сапасына, ыдыс-аяқтың тұрақтылығын, олардың сыртқы түрін және түсін қадағалаңыз. Сонымен, егер картоп пюресі сұйылтылып, көгілдір түске ие болса, бастапқы картоптың сапасы туралы, қалдықтардың пайызы, бетбелгі мен шығыс туралы сұрағыңыз келсе, рецептте сүт пен майдың болуына назар аударыңыз. Егер сәйкессіздік күдікті болса, ыдыс зертханаға талдау үшін жіберіледі.

4.6. Тұздықтардың консистенциясы оларды қасықтан жұқа ағын арқылы пластинаға құю арқылы анықталады. Егер соустар тамырдан, пияздан тұрса, олар бөлініп, құрамына, кесу пішініне, дәйектілікке тексеріледі. Тұздың түсіне назар аударыңыз. Егер ол қызанақ, май немесе қаймақ болса, соус жағымды сары түсті болуы керек. Нашар дайындалған тұздықта жағымсыз дәмі бар. Бұл тұздыққа малынған тағам аппетит тудырмайды, тамақтың дәмін азайтады, сондықтан оның ассимиляциясы.

4.7. Ыдыс-аяқтың дәмі мен иісін анықтауда белгілі иістердің болуына назар аударыңыз. Бұл әсіресе қоршаған ортадан жағымсыз иеленетін балық үшін өте маңызды. Балық пісірілген балық түрлердің дәмдік сипаттамасына ие болуы керек, көкөністер мен дәмдеуіштердің керемет дәмі бар және қуырылған қуырылған жаңа піскен майдың дәмі жағымды болуы керек. Ол жұмсақ, шырынды болуы керек, кесіп тастаған емес.

5. Ыдыс-аяқтардың сапасын бағалау критерийлері

5.1. Тамаша - тағам технологияға сәйкес дайындалған.

5.2. Дәмнің өзгеруіне әкеліп соқтырмаған және түзетілуі мүмкін тағам дайындау технологиясында жақсы өзгерістер.

5.3. Қанағаттанарлық - пісіру технологиясындағы өзгерістер дәм мен сапаның өзгеруіне әкелді, ол түзетілуі мүмкін.

5.4. Қанағаттанарлықсыз - тамақ дайындау технологиясындағы өзгерістер түзетілмейді. Дистрибуцияға жол берілмейді, тағамды 6.1 ауыстыру қажет. Қағидалар, сондай-ақ оған енгізілген өзгерістер мен толықтырулар кәсіпорын басшысымен бекітіледі және бекітілгеннен кейін күшіне енеді.

Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидаларын бекіту туралы Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2021 жылғы 5 тамыздағы № ҚР ДСМ-76 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2021 жылғы 6 тамызда № 23890 болып тіркелді.

Тізімі тыйым салынған өнімдер

119. Тәрбиелеу және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтану ұйымдарында мыналарды:

      1) қатық, сүзбе, айранды;туралған ет қосылған құймақтарды;

      флотша макаронды;зельцтер, форшмактар, сілікпелер, паштеттерді;

      кремі бар кондитерлік өнімдерді;тұтыну қаптамасындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілерді (шоколад, кәмпит, печенье);

      морстар, квастарды; фритюрде қуырылған өнімдерді;

      шала пісірілген жұмыртқа, қуырылған жұмыртқаны;

      күрделі (4 компоненттен артық) салаттарды; қаймақ пен майонез қосылған салаттарды; окрошканы;саңырауқұлақтарды;

      өнеркәсіпте дайындалмаған (үйде дайындалған) тамақ өнімдерін;

      тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізіндегі бірінші және екінші тағамдарды;

      газдалған, емдік және емдік-асханалық минералдық суды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (сергітетін) сусындарды, диффузиялық қойылтылған шырындарды (қаптамаланған минералды және ауыз суды қоспағанда);фаст-фудтар: гамбургерлер, ход-догтар, чипсілер, кептірілген нан, қытырлақ нанды;

      ащы тұздықтар, кетчуптар, ащы дәмдеуіштерді (бұрыш, ақшелкек, қыша) дайындауға және өткізуге;

      2) мыналарды:

      пастерленбеген сүтті, термиялық өңделмеген сүзбені және қаймақты;

      суда жүзетін құстың жұмыртқасы мен етін;

      ауыл шаруашылығы малының сырқаттанушылығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардың сүтін және сүт өнімдерін;

      тіл, жүректі қоспағанда өнімді мал мен құстың субөнімдерін;

      механикалық түрде сылынып алынған өнімді малдың етін және құс етін;

      құс етінен алынған құрамында коллаген бар шикізатты;

      сойылған өнімді мал мен құстың қайта мұздатылған өнімдерін;

      генетикалық түрлендірілген шикізаттар және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шиізаттарды;

      йодталмаған тұзды және құрамында темір бар витаминдермен, минералдармен байытылмаған (фортификацияланбаған) жоғарғы және бірінші сұрыпты бидай ұнын пайдалануға жол берілмейді.

                                                

Тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссияның

мектеп асханасын тексеру АКТ № 1

02.09.2024 ж

Комиссия құрамына:

Берден К.К. мектеп директоры –комиссияның  төрағасы , Тюлегенова Г. К. – тәрбие ісінің меңгерушісі, Мусина Г.Ж - мектептің ата-аналар комитетінің төрайымы,  Кулахметова Л.Ж -медбике, Ерден Б- әлеуметтік педагог , Бейсембаева Ж, Рахатжан Б- ата-ана.                                                                       Комиссия мүшелері   мектеп асханасын қарап шықты.

Тексеріс барысында мыналар анықталды:
1) Тамақтану бөліміне (асхана, жуу бөлмесі, ыстық цех) барған кезде санитарлық нормалардың бұзылуы анықталған жоқ. Тамақты сақтауға арналған температуралық режим орындалуда. Тамақ пен қамыр кесетін цех таза, бөтен иіс жоқ. Барлық бөлмелер құрғақ. Түгендеу белгіленген.
2) Ұсынылатын тағамдардың түсі мен иісі жағымды. Сапа сертификаттары бар.
3) Тамақтану   мониторинг жөніндегі комиссия журналы күн сайын толтырылады. Тамақтандыру бөлімшесінің барлық қызметкерлерінің санитарлық-тұрмыстық жабдықталуы белгіленген мерзімге сәйкес келеді.
ҰСЫНЫСТАР:
1) Тамақты дайындауды бақылау бойынша жұмысты жалғастыру
2)  Бракераждық журналға нәтижесін жазу.                                                                          3) Дайын тамақты мәзірмен сәйкестігін қадағалау. 
            Комиссия төрағасы:                                  Берден К.К.
                                                                                 
                                                                               Мусина Г.Ж.
            Комиссия мүшелері:                                                 Тюлегенова Г. К. 
                                                                               Ерден Б.                                              
                                                                               Кулахметова Л.Ж .                                 
                                                                               Рахатжан Б.

                                                                                                                                                             Бейсембаева Ж.        

«Мариновка ауылының №2 жалпы орта білім беретін мектебі» КММ
 тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссияның отырыстары 
№1 хаттама
Күні: 02.09.2024
Жиналыстың басталуы: 15.00
Кездесудің аяқталуы: 16:00
Күн тәртібінде
  1. «Мариновка ауылының №2 жалпы орта білім беретін мектебі» КММ –де тамақтануды ұйымдастыру
  2. Тегін тамақты ұйымдастыру
  3. Тамақтың құны
  4. Тағам сапасы
1. ТЫҢДАЛДЫ:
Мариновка ауылының №2  жалпы орта білім беретін мектебінің оқушыларын дұрыс тамақтанумен қамтамасыз ету және жеңілдікті санаттағы балалардың әлеуметтік құқықтарын қорғау мақсатында 02. 09.2024 бастап оқу күндері тамақтану бюджеттік қаражат және жалпыға бірдей білім беру қорынан алынған өнімдер, сондай-ақ ата-аналар есебінен тамақтану 1-11 сынып оқушылары мен тегін тамақтанатын  балалар үшін ұйымдастырылған.
Мектепте 6 адамнан тұратын тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі  комиссия бар. Ол мектеп оқушылары үшін сапалы тамақтануды қамтамасыз етуге өз үлесін қосады және асхананың жұмысын бақылайды. Мектептегі тамақтандыру кәсіпорнымен бірге 4 апталық перспективалық маусымдық мәзір, асхананың жұмыс уақыты және асханаға топтық бару кестесі бекітілді. Сондай-ақ, үзіліс кезінде асханада мұғалімдердің кезекшілігі ұйымдастырылған.
 1-11 сыныптардағы тегін тамақтанатын оқушылар жергілікті бюджеттен жалпыға бірдей білім беру қорының өнімі есебінен тамақпен қамтылған.Мектеп мекемелерінде тегін тамақтануға құқығы бар балалардың отбасыларының жеңілдік санаттарына (егер растайтын құжат болса) жатады:-көпбалалы отбасылардың балалары (баланың куәлігі,анықтамасы,отбасы табысының күнкөріс деңгейі төмен болса);- аз қамтылған отбасылардың балалары (отбасы аз қамтылған ретінде мемлекет тарапынан көмек алатындығы туралы анықтама);
- жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балалар (баланың мәртебесін анықтайтын құжат);-асыраушысынан айырылу бойынша жәрдемақы алатын отбасының балалары.Мектеп тарапынан Ақмола облысы Атбасар ауданы бойынша білім бөліміне 1-11 сыныптардағы жеңілдікті санаттағы балалардың саны мен тізімін көрсете отырып өтініш берілді.
3. ТЫҢДАЛДЫ:
Оқушыларға тамақтанудың жалпы құнын белгілеу туралы жиналғандарды хабардар еткен ата аналар комитетінің төрайымы Г.Ж.Мусина.
1.1. 1-11 сынып оқушылары үшін ата-аналар есебінен 320 теңге көлемінде.
1.2. жалпыға бірдей білім беру қоры есебінен жеңілдетілген санаттағы оқушылар үшін тегін.
4. ТЫҢДАЛДЫ:
«Мариновка ауылының №2 жалпы  орта білім беретін мектебі» КММ тамақ сапасы қанағаттанарлық екендігі туралы хабарлама жасаған Кулахметова Л.Ж. Ыдыс-аяқтарды тексеру нәтижелері, олардың сапасы тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссия  журналында көрсетілген.
Шешті:
1. Тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссия  төрағасы
1.1. оқушыларға тамақтануды ұйымдастыруға өндірістік бақылауды қамтамасыз ету, анықталған кемшіліктер бойынша уақтылы шаралар қабылдау.
2. Мектеп медбикесі  Кулахметова Л.Ж.
2.1. мектептің тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі  комиссиясы отырысында оқушылардың тамақтануын ұйымдастыру, оның ішінде СанПиН талаптарын орындау, ішек инфекцияларының, сальмонеллездің алдын-алу, балалардың жеке гигиена ережелерін сақтау туралы проблемалық мәселелерді үнемі қарастыру.

 
Хатшы:     Ерден Б.                                                          

 

Тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссияның

мектеп асханасын тексеру АКТ № 2

 

13.09.2024ж.

Комиссия құрамына:

Берден К.К. мектеп директоры –комиссияның  төрағасы , Тюлегенова Г. К. – тәрбие ісінің меңгерушісі, Мусина Г.Ж - мектептің ата-аналар комитетінің төрайымы,  Кулахметова Л.Ж -медбике, Ерден Б- әлеуметтік педагог , Бейсембаева Ж, Рахатжан Б- ата-ана.                                                                       Комиссия мүшелері   мектеп асханасын қарап шықты.

 

Тексеріс барысында мыналар анықталды:

 

1) Тамақтану бөліміне (асхана, жуу бөлмесі, ыстық цех) барған кезде санитарлық нормалардың бұзылуы анықталған жоқ. Тамақты сақтауға арналған температуралық режим орындалуда. Тамақ пен қамыр кесетін цех таза, бөтен иіс жоқ. Барлық бөлмелер құрғақ. Түгендеу белгіленген.
2) Ұсынылатын тағамдардың түсі мен иісі жағымды. 
3) Жалпы  сыныптарға арналған кесте жағымды әсер қалдырды. Балалар рахаттана тамақтанады, ас құралдарын дұрыс пайдаланады. 
4) Мектеп оқушылары  тарату арқылы қоректенеді. Негізгі тағамдарды, шай мен тоқаш өнімдерін сатып алады.

 
ҰСЫНЫСТАР:
1) Тамақ пен шай сууы үшін бастауыш сынып оқушыларына үзіліске дейін ұйымдастырылған тамақ пен шай үстелдерге қойылу.

 

            Комиссия төрағасы:                                    Берден К.К.
                                                                                
                                       Мусина Г.Ж.
            Комиссия мүшелері:         Тюлегенова Г. К. 
                                       Ерден Б                                                                      

           Кулахметова Л.Ж.

           Рахатжантова Б.                                                                           

                                                                              Бейсембаева Ж        


 
«Мариновка ауылының №2 жалпы орта білім беретін мектебі» КММ 
тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссияның отырыстары 
№ 2 хаттама
Күні: 13.09.2024 ж.
Жиналыстың басталуы: 12.00
Кездесудің аяқталуы: 15:00
Күн тәртібінде

 
1.Дайын өнімнің ассортименті мен сапасын бақылау
2.Тамақтану блогы мен асхананың санитарлық жағдайы
ТЫҢДАЛДЫ:
Күн тәртібіндегі бірінші мәселе бойынша олар ата аналар комитетінің төрағасы Г.Ж.Мусинаны тыңдады, ол дайын өнімнің ассортименті мен сапасын тексеру нәтижелері туралы хабарлады
ТЫҢДАЛДЫ:
Санитарлық жағдайы туралы ақпарат берген комииссия мүшесі Кулахметова Л.Ж. күн тәртібіндегі екінші мәселе бойынша  тыңдады. Ыстық цех пен асхана санитарлық талаптарға сай келеді.
Шешті:
1. Тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссиясы оқушыларды тамақтандыруға өндірістік бақылауды жалғастыру, кемшіліктер болған жағдайда уақтылы шаралар қабылдау.
2. Мектеп медбикесі СанПиН талаптарына сәйкес асхананың санитарлық жағдайын үнемі қадағалап отыру.
 Хатшы:      Ерден Б.                                                       

 

Тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссияның

мектеп асханасын тексеру АКТ № 3

 

Күні:27.09.2024 ж.                                

Комиссия құрамына:

Берден К.К. мектеп директоры –комиссияның  төрағасы , Тюлегенова Г. К. – тәрбие ісінің меңгерушісі, Мусина Г.Ж - мектептің ата-аналар комитетінің төрайымы,  Кулахметова Л.Ж -медбике, Ерден Б- әлеуметтік педагог , Бейсембаева Ж, Рахатжан Б- ата-ана.                                                                       Комиссия мүшелері   мектеп асханасын қарап шықты

Тексеріс барысында мыналар анықталды:

  1. Тамақтану сапасының  мониторинг жөніндегі комиссия журналы күнделікті толтырылады.
2)    Тамақтану бөліміне (асхана, жуу бөлмесі, ыстық цех) барған кезде санитарлық нормалардың бұзылуы анықталған жоқ. Тамақты сақтауға арналған температуралық режим орындалуда. Тамақ пен қамыр кесетін цех таза, бөтен иіс жоқ. Барлық бөлмелер құрғақ. Түгендеу белгіленген.
3)    Ассортименттегі ұсынылатын тағамдардың дәмі жағымды, түсі, иісі сәйкес келеді.Сапа сертификаттары бар.
      ҰСЫНЫСТАР:
1)    Тамақтануды және тамақтандыру блогының санитарлық жағдайын бақылау бойынша жұмысты жалғастыру.

 

            Комиссия төрағасы :                                 Берден К.К.

 
                                                     Мусина Г.Ж.
            Комиссия мүшелері:                       Тюлегенова Г.К. 
                                                     Ерден Б.                                                                     

                                       Кулахметова Л.Ж.               

                                       Есенгазина Р.Т.

                                                                                                          Бейсембаева Ж .      


 
«Мариновка ауылының №2 жалпы орта білім беретін мектебі» КММ
 тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссияның отырыстары 
№ 3 хаттама
Күні: 27.09.2024 ж.
Жиналыстың басталуы: 12:.00
Кездесудің аяқталуы: 15:00
Күн тәртібінде
1. Дайын өнімнің  сапасын бақылау.
2. Тамақ өнімдерінің сапа сертификаттарының болуы.
1. ТЫҢДАЛДЫ:
Күн тәртібіндегі бірінші мәселені ата аналар  комитетінің төрағасы Г.Ж.Мусина тыңдады , дайын өнімнің сапасын бақылау нәтижелері туралы хабарлады.Тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссия апта сайын тамақтану бөлімшесінің жұмысын, мәзірдің сақталуын бақылайды. Тексеру нәтижесінде заң бұзушылықтар анықталған жоқ.
2. ТЫҢДАЛДЫ:
Күн тәртібіндегі екінші мәселе бойынша олар тамақтану сапасының мониторинг жөніндегі комиссияның мүшесі Байдилдаева Н.К.-ны  тыңдады, ол өнімдерге сапа сертификаттарының болуын тексеру нәтижелерімен таныстырды.
ШЕШІМ: 
1. Оқушыларды тамақтандыруға өндірістік бақылауды жалғастыру, кемшіліктер болған жағдайда уақтылы шаралар қабылдау. 
2. Мектеп медбикесі СанПиН талаптарына сәйкес сапа сертификаттарының болуын үнемі қадағалау.

Хатшы:     Ерден Б

 

Жаңартылған күні: 02.10.2024 10:18
Құрылған күні: 05.12.2024 14:00

Текст